Image

5 alapvető egészségtipp

5 alapvető egészségtipp a teljes értékű élethez

Az egészséges életmód választása nemcsak hosszabb, de teljesebb élethez is vezet, hiszen az eredmény nemcsak fizikális, de mentális síkon is érzékelhető. Több energiád lesz a mindennapokhoz, kevésbé fáradsz el, s ez mindennemű kapcsolatodon látszódik, legyen szó családi, baráti, munkahelyi, környezeti vagy önmagaddal ápolt kapcsolatról! S emellett jó példaként szolgálsz a környezeted számára. Mindehhez nincs szükség az életmódod teljes megváltoztatására, csupán egy-két alapelv életviteledbe való beillesztésére!

Mozogj!

5 alapvető egészségtipp - Mozogj

Jó pár edzésprogramról hallhattunk már, amelyek hihetetlen testi átalakulást ígérnek nagyon rövid idő alatt, de ezek hirtelen le is merítik a szervezetet. Amennyiben az ilyen kihívásokért élsz, hajrá, ám ha tartós változást akarsz elérni, és nem akarod kifárasztani magad, kezdj el sétálni!

A séta tökéletes módja a testedzésre való felkészítésnek, emellett nem terheli úgy meg az ízületeket, mint a futás vagy kocogás. Már napi 10 perc séta növeli az állóképességed és serkenti az anyagcserét! Az ásáson kívül semmit nem kezdünk felülről!

 

Hidratáld a tested!

5 alapvető egészségtipp - HidratáljElegendő tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen az egészséges élethez. A megfelelő hidratálás segíti az emésztést, a szervek működését, és védi az ízületeket. Emellett segít fenntartani a bőr egészségét, kitisztítani a szervezetet a méreganyagoktól. Napi legalább 1,5-2 liter vizet kell fogyasztani, ám ha edzel, oda kell figyelned a kiizzadt folyadék pótlására is!

A sportitalok fogyasztása edzés után pótolják az elektrolitokat, ám tele vannak hozzáadott cukorral és kalóriával. A gyümölcslevek tökéletesen hidratálják a szervezetet, viszont ha nem magunk facsarjuk, akkor felmerül ugyanaz a probléma, mint a sportitaloknál, hozzáadott cukrot tartalmaznak, sőt sokszor nagy mennyiségű nátriumot is.

 

Friss levegő és napsütés!

5 alapvető egészségtipp - NapsütésPróbálj meg sok időt tölteni a friss levegőn, a napsütésben, hiszen rengeteg előnye van, többek között az, hogy amikor a bőrünket napfény éri, D-vitamint termel. A D-vitamin segíti a kálcium felszívódását, amely alapvető az erős, egészséges csontok felépítésében, fenntartásában. A D-vitamin alacsony szintje rákhoz, elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és depresszióhoz vezethet.

Nem csupán a napfény a D-vitamin egyetlen forrása, vitaminnal dúsított tejtermékekben, csukamájolajban, tojásban és halakban, mint a lazac és a tonhal is megtalálható.

 

Pihenj! Relaxálj!

5 alapvető egészségtipp - AludjSoha ne becsüld alá a megfelelő éjszakai alvás fontosságát, a szervezetednek szüksége van a töltődésre! A nem megfelelő alvás depresszióhoz, kimerültséghez, nyugtalansághoz és szorongáshoz vezethet. Elegendő egy-két éjszaka kellő mértékű alvás nélkül, hogy befolyásolja a hangulatod, ítélőképességed és memóriád! Ám hosszú távon komoly egészségügyi problémákat is okozhat, mint szívbetegség, depresszió.

Lehet, hogy úgy érzed, azonnal meg kell oldanod egy feladatot, s inkább nem fekszel le aludni, de ilyenkor a legszükségszerűbb az alvás, hiszen ha elegendő időt hagysz az agyadnak a pihenésre, sokszor reggelre már produkálja a megoldást.

Hagyj időt magadnak a pihenésre, meglásd, meghálálja a szervezeted!

 

Egyél természetesen!

5 alapvető egészségtipp - Egyél egészségesenEgy bevált szabály az élelmiszerek bevásárlásakor az, ha nem tudod kiejteni valamelyik összetevő nevét, azt nem is lenne szabad a testedbe vinned! Friss zöldség, gyümölcs, sovány fehérje és teljes kiőrlésű ételek a legjobbak a szervezetednek. Ám figyelj oda, hogy sok egészségesnek, teljes kiőrlésűnek és vitaminnal dúsítottnak nevezett étel tele van cukorral és tartósítószerrel! A lehető legjobb, ha magadnak készíted az ételeid, nem vásárolsz kész- vagy félkészételeket (pékárú is ide számít). Hidd el, nemcsak a szervezeted fogja meghálálni, de nyugodtabb is leszel tudván, pontosan mit is eszel!

Emellett vess egy pillantást az általad külsőleg használt krémekre, kencékre (sampon, tusfürdő, fogkrém, stb.), hiszen bár nem közvetlenül a szervezetedbe juttatod, ám a bőröd mindent beszív, felhasznál!

 

Örömteli mindennapokat kívánunk!