Ajurvéda masszázsaink és terápiáink

Az „AYURVEDA” szanszkrit eredetű szó, jelentése: „az élet tudománya”.

Indiából származó 5000 éves gyógyászati rendszer, mely bizonyítottan hatékony és kiállta a legfőbb próbát – az idő próbáját.

Egy olyan filozófia, amely a test és lélek gyógyítását testre szabottan végzi. Tanai szerint az emberi testet 3 féle hatóerő (PRAKRITI) uralja: VATA, PITTA és KAPHA. Ahogy az Univerzumban (Makrokozmosz), ugyanúgy bennünk (Mikrokozmosz) is megtalálható az öt elem (Tér, Levegő, Tűz, Víz és Föld) és ezeket az elemeket a chakra-kon keresztül áramoltatjuk. Ha valamilyen tagadás vagy vágy uralja tudatunkat, az elem felvétele túl nagy illetve túl alacsony mennyiségben történik, ami a doshak egyensúlytalanságához, a szövetek (dhatuk) helytelen felépítéséhez, tehát a test megbetegedéséhez vezethet.

Az ajurvéda céljai:
a) betegség megelőzés – egészséges embereknél
b) betegség kezelése – beteg embereknél
(cél: dóshák kiegyenlítése)

Módszerek:
a) pancsakarma terápiák (tisztítókúrák)
b) gyógynövények belső alkalmazása (ajurvédikus gyógyszerek)
c) testípusnak megfelelő diéta
d) egyéb terápiás kezelések (pl. masszázsok, stb.)

Központunkban végzett kezelések:

 • Keralai speciális Abhyanga masszázs (55’)     ill.    Szinkron (4 kezes) abhyanga masszázs (75′)-
  Ajurvédikus teljes test masszázs különleges gyógyfüves olajokkal

Az „Abhyanga” a masszázsok királynője, az egész testre kiterjedő kezelés. Mindhárom testtípusnak javasolt, kellemes és nyugtató eljárás. Kiemelkedően fontos szerepe van az alkalmazott olajoknak és gyógynövényes készítményeknek, melyek eredeti recept alapján készülnek, majd finom, körkörös mozdulatokkal jutnak el a bőr rétegeibe. Alkalmazása elősegíti a méreganyagok kiválasztását, felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, helyreállítja a testre ható erők (doshák) egyensúlyát, megelőzi vagy ellensúlyozza a Vata miatt kialakuló ideges eredetű zavarokat, késlelteti az öregedést, megfiatalítja a testet és a tudatot, növeli a szövetek erősségét, támogatja az életerőt (Prana), csökkenti a fájdalmakat, stresszt, merevséget, serkenti a vérkeringést, eltávolítja a zsírlerakódásokat, feszesíti az izmokat.

Különösen javallott: krónikus fejfájásra, allergiákra, álmatlanságra, depresszióra, emésztési zavarokra, keringési problémákra, krónikus izom- vagy ízületi fájdalmakra; izomfáradtsággal összefüggő, kisugárzó, sérülés következtében fellépő izomfájdalmakra; félelem neurózis esetén; fáradtság enyhítésére, a teljes test ellazulására

 • Siro-Abhyanga (75’) – Indiai fejmasszázs és abhyanga
  Kedvező hatásai: Megelőzi és gyógyítja a fejfájást. A hajhagymák erősítésével megelőzi és orvosolja a hajhullást. Megelőzi és lassítja a haj korai őszülését. Megelőzi és megállítja a kopaszodást. Serkenti a haj növekedését, selymessé és csillogóvá varázsolja a hajat. Hozzásegít az egészséges alváshoz
 • Shirodhara (50’)
  - Speciális indiai edényből gyógyfüves meleg olajat csurgatunk vékony sugárban a homlokra
  Jótékony hatásású a következő esetekben:a fejjel, a nyakkal, a szemekkel, a fülekkel, az orral, a torokkal és az agy- és központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségekre az egyik legkiválóbb terápia. Álmatlanságra, epilepsziára és egyéb mentális zavarokra kiváló. Lecsillapítja az elmét, csökkenti a fájdalmat és a stresszt.
 •  Marma kezelés Abhyangával (60’)
  A testünkön 107 marmapont helyezkedik el. Ezen marmapontok maszírozással történő ingerlésével gyógyító hatás érhető el az elme-test rendszer meghatározott területein. A marmapontokat a belső szervek és a test más rendszereinek a serkentésére is használjuk. A doshák kiegyensúlyozására az egyik legkiválóbb technika.
 • Nasya (20’) – gyógynövényes folyadékok bejuttatása az orrüregbenasya
  A nyak és a fej részén az egyensúlyukat vesztett dóshák hatását az orron keresztül lehet megszűntetni, ezért ez a fajta kezelés speciálisan a fej- és a nyakproblámákra javasolt.
   Az orrterápia javasolt esetei: fejfájás, migrén, feszült érzés a fejben, a nyakban, vállakban, orrmelléküreg-gyulladás, arcbénulás, epilepszia, álmatlanság, hangszálakkal kapcsolatos panaszok, az orral, a szemmel, a füllel és a torokkal kapcsolatos bármilyen betegség
 • Arcmasszázs (20’) – Az arc gyengéd masszírozása speciális ajurvédikus olajjal, mely kíméletesen puhítja, fiatalítja az arcbőrt

  Jótékony hatásai:
  Fokozza az arc szöveteinek tisztulását és táplálását, így biztosítja a ragyogó arcbőrt. Kellően feszessé és rugalmassá tesz az arcbőr minden rétegét, ami segít a fiatalos arcvonások megőrzésében. oldja az arcon megjelenő feszültséget és a stresszt, segíti a ráncok eltávolításában és kellemes vonásokat eredményez az arckifejezésben.
 • Jala Neti és Nasya (50’) – allergia terápia
  Speciális neti kancsó segítségével sóoldattal gyengéden átöblítjük az orrüreget. Ez megtisztítja az orrjáratot a szennyeződésektől, pollenektől, váladéktöbblettől.
  neti A légúti megbetegedések ellen is kiváló, mivel a baktériumok számára kedvező savas környezetet a sóoldat segítségével lúgossá teszi, megfosztva így a vírusokat táptalajuktól. Az orr melléküregek megtisztításával aktiválódik a szervezet saját védekező képessége és fokozódik az ellenálló képessége a különböző orrjárati fertőzésekkel szemben.
  Megelőzi és el is mulasztja az aszthmát, megelőzi a hörgőgyulladés kialakulását. Hatékony továbbá migrén, fejfájás, epilepsziás roham, depresszió és bármiféle feszült lelki-szellemi állapotok ellen. A könnycsatorna tisztítása révén javítja, tisztítja, élesíti a látást, valamint visszaadja a szem egészséges, csillogó fényét. A kezelést Nasyával zárjuk.
 • Udvarthanaudvarthana (75’) - Nyomás kifejtésével, száraz porított gyógynövényekkel végzett masszázs
  Különösen elhízás és cukorbetegség esetén javasolt. Segít a zsírégetésben, javítja a bőr szerkezetét és annak szép külső megjelenést biztosít, élénkíti a különféle doshákat, melyek a bőr anyagcseréjéért felelősek és egészségesen tartja a bőrt
 • Navarakizhi – rizses batyus kezelés (60′) potli 02
  A navara szó rizst jelent, melyet az Ajurvéda tejben kifőzve, batyuba töltve alkalmaz a teljes test felületén, az Abhyanga ( a teljes test meleg olajos kezelése) után.
  Az egyik legnépszerűbb fiatalító eljárás, a batyuból áradó meleg, tejes krém hatására a bőr bársonyossá, csillogóvá és puhává válik, lágyságot ad az egész testnek. A testben lévő csatornák kitisztulnak, az emésztés fokozódik, visszanyeri eredeti tüzét. Támogatja a mély alvást és az éles látást. Alkalmazása során a fáradt, száraz, kimerült szövetek visszanyerik életerejüket.
  Alkalmazása javallott végtag és izombántalmakra, hát és nyakfájdalmakra, ízületi panaszokra, cukorbetegségre, idegrendszeri panaszokra, magas vérnyomásra, Pitta túlműködés okozta gyulladt, viszkető, kiütéses, pattanásos bőrfelületre, illetve Vata túlműködés okozta száraz, ekcémás, ráncos bőrfelületre
 •  Elakizhi – gyógynövényes batyus kezelés (60′)
  Ezt a masszázst tizenkétféle gyógynövény porából készült batyuval végezzük. A meleg, gyógynövényekkel töltött labdacsok segítik a test teljes ellazulását. Nagyon hatásos ízületi, reumatikus problémák, illetve krónikus hátfájás esetén.
 • Svéd hát- és nyak masszázs (30’és 60’)A mindennapi stressz kedvezőtlenül hat az egészségre, a különböző szerveink működésére, feszültté teszi az izmainkat, ami izom fájdalmakhoz vezet. A feszült állapot megszüntetésében, az izom fájdalom enyhítésében, az egészség helyreállításában nagy segítségre lehet a svédmasszázs.
  Jótékony hatásai:
  Fokozza a véráramlást, elősegítve a szervezet oxigénellátását, és a méreganyagok kiürülését. Segíti az izmok regenerálódását, lerövidíti, csökkenti az izomláz tüneteit, meggyorsítja a tejsav, húgysav és egyéb anyagcsere-hulladékok távozását a szövetekből. A svédmasszázs anélkül fokozza a vérkeringést, hogy növelné a szív terhelését. A szalagok és inak hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak. Serkenti, megfiatalítja a bőrt. Csillapítja az idegeket.
  Csökkenti a stressz káros hatásait. Egyszerre pihentető és frissítő hatású.

Bejelentkezés: +36 1 950-68-61           (Recepció: H-CS: 17:00-20:00 )

Mukesh: 06 30997 9949 (eng)

traditional indian ayurvedic oil foot massage

Elakizhi