Panchakarma terápia

 – a radikális tisztítókúra

Mikor van szükségünk erre a terápiára?

Nagyon sok ember szenved a testében felgyülemlett méreganyagoktól, vagy a megemésztetlen ételrészecskék (salakanyagok) szervezetben rekedésétől. A méreganyagok nem csak a betegségek okozói, de akadályozzák a tápanyagok feldolgozását is. Ha nem tisztítjuk meg a testünket ezektől a felgyülemlett salakanyagoktól, nem is tudjuk majd felszívni a megfelelő ételeket és fűszereket.

A legtöbb betegség –a krónikus betegségek is (pl. ízületi gyulladások, allergia, rák, stb.)- sokszor összefüggésben van a testben lévő méreganyagokkal.

Összefoglalva, ha a testben a doshák már olyan mértékben kiegyensúlyozatlanná válnak, hogy abban endotoxinok keletkeznek, melyek felgyülemlenek a mikroerekben, akkor ezeket az endotoxinokat el kell távolítani a szervezetből. Ehhez nyújt segítséget a Pancsakarma kezelés az öt fő terápiájával.

Honnan tudhatom, hogy méreganyag van a szervezetemben?

A leggyakoribb tünetek: nyelvünk lepedékes, kellemetlen a test- és szájszagunk, székrekedésünk van, lustának, tompának érezzük magunkat

Pancsakarma: „PANCSA” jelentése „öt”, „KARMA” jelentése „terápia”

I. ELŐZETES TERÁPIÁK
II. PANCSAKARMA
III. UTÓLAGOS TERÁPIA

I. ELŐZETES TERÁPIÁK

 • Abhyanga: Gyógyfüves olajokkal végzett gyógymasszázs.
  Különösen javallott: krónikus fejfájásra, allergiákra, álmatlanságra, depresszióra, emésztési zavarokra, keringési problémákra, krónikus izom- vagy ízületi fájdalmakra; izomfáradtsággal összefüggő, kisugárzó, sérülés következtében fellépő izomfájdalmakra; félelem neurózis esetén; fáradtság enyhítésére, a teljes test ellazulására
 • Sirodhara: Gyógyfüves olaj csepegtetése a homlokra.
 • Udvarthanam: Száraz mélymasszázs gyógyfüves porok használatával. Ezzel az eljárással csökkenthető a testen lévő felesleges zsírpárna, az ízületek rugalamassá válnak, az izmok erősödnek, a teljes test felfrissül
 • Szníhana: Gyógyfüves olajok és gyógyolajok alkalmazása belsőleg és külsőleg, amely meglágyítja a tesetet a kiegyensúlyozatlan doshák elmozdításához.
 • Pizzicsil: Meleg, gyógyfüves olaj folyamatos öntése a páciens testére.
  A pizzicsil hatásos mindenfajta csont- és izombetegségre, reumás ízületi gyulladásra, csont-ízületi gyulladásra, lumbágóra, féloldali bénulásra és idegbetegségre.
 • Szvedana: Izzasztás, mely elősegíti a bőr pórusainak kitágulását, megkönnyítve a doshák távozását. Általában ezt követi a szníhana trápia.

A fent felsorolt terápiákat Budapesten is végezzük a BinduSar® Jóga- és Ajurvéda Központunkban.

II. A PANCSAKARMA

 • Virecsana: gyógynövényes hashajtás.
  A hashajtás során távozik a felesleges Pitta a májból, az epehólyagból és a belekből. Olyan állapotokban javasolt, mint a székrekedés, hasmenés, levonult láz, vérhas, ételmérgezés, vesekő, kelés, epebántalom vagy toxikózis.
 • Vamana: hánytatás gyógyító célból, gyógynövények használatával
 • Vaszti: tisztító beöntés, melyet gyógyfőzettel vagy olajjal végeznek. A gyógyító beöntéseket a meglazított dosháknak a béltraktuson át való kimosására használják. Különösen javallott: székrekedés, isiász, derékfájás, ízületi gyulladás, köszvény, reuma, csontritkulás, Parkinzon-kór, Alzheimer-kór, epilepszia esetén.
 • Nasya: orron keresztüli gyógyító inhalálás. A kezelés leforrázott gyógyfüvek gőzének inhalálásából áll. Leginkább a Kapha eredetű problémák megszűntetésére használatos a fül, szem, orr és torok megbetegedéseinél (migrén, orrmelléküreg gyulladás, bronhitis és hurutos panaszok.)
 • Raktamokshana: véreztetés. Az emésztőrendszerből a véráramba került méreganyagok eltávolítására szolgál. Az eljárás tisztítja a vért. Az olyan visszatérő bőrfertőzéseknél ajánlott, mint a csalánkiütés, bőrkiütés, akne, ekcéma, köszvény.

A fent felsorolt terápiákat csak Indiában végezzük:
a BinduSar© Ayurveda- and Panchakarma Klinikán, melyet dr. K.L Kothari ajurvédikus orvos vezet.

Cím: West- Luxmanjoola, Rishikesh 249302
Bővebb információ: + 36 30 997 99 49

(Miért Indiában? Mert az ajurvéda Indiából származó 5000 éves tudomány. Itt találhatók olyan szakértelemmel rendelkező, gyakorlott ajurvédikus orvosok, melyek hiteles forrásból merítve gyakorolják hivatásukat. Indiában könnyedén hozzáférhetünk minden ajurvédikus gyógyszerhez és gyógynövényhez, melyek közül a legkiválóbb minőségűeket használjuk a kezelések során. Nem utolsó sorban a kezelés ára útiköltséggel együtt is lényegesen kedvezőbb, mint ugyanezen kezelések Nyugat- Európában.)

III. UTÓLAGOS TERÁPIÁK

 • megfelelő étrend (diéta)
 • tudatos életmód
 • rendszeres jógagyakorlás