Pulzus diagnosztika

A ‘Nadi vijñan’, vagyis a pulzus-diagnosztika az Ajurvéda ősi tudományának egyik fontos diagnosztikai módszere.

Az első ajurvédikus klasszikus, amelyben írnak a pulzus vizsgálatáról, a Saarangadhara Samhita (i.sz. 13. század). A későbbi munkák, mint a Bhavaprakasa (i.sz. 15. század), a Yogaratnakara (i.sz. 16. század), a Basavarajeeyam (i.sz. 17. század) stb. már jóval alaposabban foglalkoznak a témával.

A pulzus-diagnosztika a személy testének, elméjének, lelkének és szellemének állapotát felmérő ősi művészet és tudomány. A nadi, vagyis pulzus az a létfontosságú áramlása az életenergiának, amely az egész testet átjárja, és lehetővé teszi a vaidya (gyógyító) számára, hogy ezen keresztül érezze, ahogy a vér a szívből kiáramlik. A képzett gyógyító számára a pulzus mérése több, mint a szívverés számlálása. Az elme és testalkat vagyis az ember egészségi állapota és szerveinek működési mechanizmusa megállapítható a pulzusból, beleértve a doshák egyensúlyát, sőt, a később felmerülő problémák előzetes figyelmeztető jeleit is. Az egyensúly felborulásának és a test betegségekre adott reakcióinak korai felismerésével lehetővé válik a szükséges megelőző lépések kidolgozása (prevenció), mielőtt a probléma súlyosabb formában jelenne meg.

VATA PITTA KAPHA
Jellemzők Gyors, gyenge, hideg, könnyű, ritka, nyomásra elűnik Kiemelkedő, erős, magas amplitúdó, forró, erőteljes, felemeli a tapintó ujjat mély, lassú, széles, hullámzó, sűrű, hűvös vagy meleg, rendszeres
Hely Mutató Középső
Gati Sarpa (Kobra) Manduka (Béka) Hamsa (Úszó Hattyú)
Vega (Mérték) 80-95 70-80 50-60
Tala (Ritmus) Rendszertelen Rendszeres Rendszeres
Bala (Erő) Alacsony + Magas +++ Mérsékelt ++
Akruti (Nyomás és Térfogat) Alacsony Magas Mérsékelt
Tapamana(Hőmérséklet) Hideg Forró Melegtől enyhéig
Kathinya (Érfal) Durva, kemény Rugalmas, hajlékony Puha vastagodás